【第2弾】英語で料理教室!今日はスペインオムレツ、トルティーヤ

以前英語学習ついでにアルゼンチン料理エムパナダの作り方を学ぶ記事を執筆させていただきました。皆さんは読んでくれましたか?今回は再び英語を学びながら世界の料理を学んでいきたいと思います。今回作るのはスペイン語圏のオムレツ、トルティーヤです。

トルティーヤとはスペイン語圏の国々で一般的につくられるオムレツのことです。オムレツと言えば朝食や軽食としてのイメージが強いですが、トルティーヤはがっつりしているので夕食にも最適です。しかも作り方はとてもシンプルなので、すぐに作ることができます。では早速作り方を見ていきましょう。

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■How To Make Tortilla

早速ですが今回は動画中で料理をしているOmarさんの言っていることを書き写しながら英語学習をしていきたいと思います。

I know it's only three ingredients. It's super simple but it's about getting those three ingredients really right. Over the years I've been able to cook thousands of Spanish omelettes. This is the one that I found and it tastes the best.

単語解説
・ingredient 材料
・over the years 長年にわたって
・omelette オムレツ

なんとトルティーヤに必要な材料はたったの3つだけなんですね。この3つを正しく組み合わせるのが最高のオムレツの作り方らしいです。ここ数年間で何百というオムレツを作ってきたオマールさんの究極のレシピを見てみましょう。

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■オマールさんの究極のレシピ

We need a really hot pan as hot as you can get it. We're going to start pouring the extra virgin olive oil. Be very generous please remember it's an oil that you will reuse again and again.  Half a litre of oil approximately.

単語解説
・pan 鍋、フライパン
・pour 注ぐ
・generous 太っ腹に、寛大に
・reuse 再利用する
・again and again 何度も何度も

まずは熱々のフライパンを用意します。熱したフライパンにオリーブオイルを注ぎ込みます。その量はなんと500ml。贅沢に使ってください。スペイン語圏の料理は油を存分に使うものが多いです。それらの油は1度だけ使うものではなく何度も何度も使われます。

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While the oil heats up I'm gonna thinly slice an onion and I'm going to add it in to the oil. The only ingredient that can give the sweetness to the omelette is the onion.  I put the onion first because it if you do it as a second ingredient after the potato. He won't caramelize, he will become translucent but that's not the flavour that I'm looking for. Straight in.

単語解説
・heat up 熱くなる
・thinly 薄く
・slice スライスする
・caramelize キャラメルになる
・translucent 半透明の

オイルを熱している間に玉ねぎを薄切りにします。この玉ねぎこそがオムレツに甘さをもたらしてくれるそうです。最初に入れるのにも理由が。一番最初に入れることによって玉ねぎがカラメル色になります。このカラメル色の玉ねぎの風味がオムレツに合うのですね。

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Second ingredient the potatoes, nice waxy ones, Desiree, Charlotte these potatoes hold the shape better. Three millimetres approximately not thinner, not thicker the right thickness so that they don't cook too slowly. Neither they fry too quick. Okay add it in, sort of like three potatoes. Every ingredient has sugars. And a Spanish Omelette even though that you add salt to it, it has to feel sweet.

単語解説
・waxy 柔軟な
・thick 厚い、太い
・fry 揚げる、炒める

2つ目の材料はジャガイモです。ジャガイモは柔らかくて形のいいものが好ましいですね。ジャガイモは約3ミリにカットします。この厚さにカットすることがコツ。ジャガイモは約3つ使います。そしてスペイン料理には砂糖が欠かせません。どの材料にも砂糖が入っています。

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Starting to get golden and the potatoes are still completely raw so I'm going to leave these for 10/15 minutes until the caramelize properly and they release all of those sweet flavours that will get in to the egg later. So i've stir this potato sort of like two/three times they are nearly there.

単語解説
・raw 生の
・stir かき混ぜる

玉ねぎが黄金色になってきてもまだジャガイモが生なので10~15分ほど置いておきます。玉ねぎがキャラメル色になることで、後にその甘みが卵につくのです。そしてジャガイモを軽く2~3回かき混ぜます。

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While this finishes, I'm just going to break six eggs. It may look like a lot of eggs and a lot of potatos. But this only is going to serve 4-6 people. So this potato is now ready and you can see just by breaking through it. Put the potatoes on top, drain the potatoes with the oil. Take a look at the onion. How wonderful, how caramelized, the potatoes nicely fried and now. These potatoes are the ones which I'm going to season with a bit of sea salt. Not whisking the egg,

単語解説
・drain 水気を切る
・season 風味付けする
・whisk 泡立てる

この料理は4~6人分なので卵は6つ使います。ジャガイモは真ん中を割ってみると準備できているかどうかが分かります。ジャガイモの油をよく切って卵が入っている器の中に乗せます。玉ねぎも同様に一緒にします。ジャガイモには塩を少々かけます。

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Give it a little mix. This has become quite warm and I just want the potato to soak a bit of the eggs. And all linger together. If you cook it too quickly, it won't taste the same. And it may look like it's quite runny but after 15-20 minutes you'll see that it won't be. So i'm just going to cover it with aluminium foil and let it rest for 15 minutes

単語解説
・soak 浸す
・runny 水っぽい

少し材料を混ぜます。これはジャガイモを卵に少しだけ浸すためです。今の状態だと少し水っぽいですが、ここから15~20分ほど寝かせます。アルミニウムホイルをかけて寝かせましょう。

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I have a non-stick pan and all the tortilla mix goes inside then just we are just gonna leave it on high heat for about a minute and then lower it down for about two minutes. We'll flip it and do exactly the same.

単語解説
・high heat 強火
・lower 下げる
・flip ひっくり返す

フライパンに寝かした材料を流し込みます。そして1分間高温で熱し、その後火力を下げて2分間熱すだけです。その後ひっくり返して同じことをするだけです。混ぜたりする必要は全くありません。ただ待っているだけでいいのです。

ひっくり返して両面を焼いたらもう完成です。簡単ですよね。ちゃんと調理されているかどうかを確かめるのは触って跳ね返ってくるかどうか、もしくはナイフや爪楊枝を刺すだけです。なんとトルティーヤは夜食べても、次の日に食べても味は変わらずおいしいです。これは本当に簡単に作れておいしいので、ぜひ作ってみてください。最後に残りの動画に使われている単語解説をします。

単語解説
・toothpick 爪楊枝
・handle 取っ手
・go with~ ~とよく合う

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